Vacciner

Polio-vaccine (boost)

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

Polio, der tidligere var kendt som børnelammelse, er en smitsom virussygdom, som viser sig i hjerne- og rygmarv. Sygdommen kan være farlig, og kan samtidig medføre total lammelse i løbet af få timer. Poliovaccinen indgår også i det danske børnevaccinationsprogram.

Hos Danske Lægers Vaccinationsservice klinikker består vi af kompetente læger og sygeplejersker, der er klar til at rådgive og vaccinere dig. Vi har klinikker i hele landet, så du kan finde en tæt på dig.

Vaccine til grundvaccination anvendes ved vaccination af tidligere uvaccinerede voksne eller af børn, såfremt vaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste og infektion med H. influenza type b ikke er aktuel.

Anvendes ved revaccination i forbindelse med risiko for smitte. Boost anbefales til kloak- og spildevandsarbejdere.

Der gives en grundvaccination bestående af flere doser med forskellige intervaller, og der kan eventuelt være behov for en revaccination.

Vaccinen beskytter i fire år efter grundvaccinationen. Et boost giver livslang beskyttelse.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes.

Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen.

Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne.

I tvivlstilfælde henvises til egen læge.

Erfaring savnes. Der henvises til egen læge.

Livslang

Ubehag på indstikssted, træthed, influenzalignende symptomer.

Hvad er polio?
Polio er en virussygdom, der i enkelte tilfælde kan angribe nervecellerne i centralnervesystemet og forårsage lammelse i flere eller få muskler. Det er derfor også kendt under navnet børnelammelse, da flere børn blev ramt af polio indtil 1950’erne, hvor poliovaccinen blev udviklet.

I de fleste tilfælde, som svarer til cirka 95 procent, sker der dog ikke noget, og du eller dit barn får influenzalignende symptomer, som efterfølgende ikke giver nogle ubehagelige følger. Men i de resterende 5 procent af tilfælde, hvor det sker, er det langt fra behageligt, og det kan være farligt.

Hvad er symptomerne på polio?
De fleste raske mennesker udviser ikke symptomer ved polio. Hvis de gør, er det i de fleste tilfælde kun få influenzalignende symptomer. Men udvikler du få symptomer, er de mest almindelige og milde symptomer følgende:

  • Feber
  • Ondt i halsen
  • Diarre

Det er samtidig mindre end en procent, der udvikler lammelser, som oftest bliver set i benene. Det kan dog også godt ramme armene og de muskler, du bruger til at trække vejret med.

Hvem kan blive vaccineret med poliovaccinen?
Vil du gerne forebygge polio-sygdommen? Så kan både børn og voksne blive vaccineret mod polio. Vaccinen indgår i det danske børnevaccinationsprogram sammen med en række andre børnevacciner, og giver livslang beskyttelse.

Du kan også sagtens få poliovaccinen som voksen, hvis du ikke er blevet vaccineret som barn. I nogle lande er der ligeledes et krav om, at du er vaccineret mod polio, hvis du skal opholde dig i landet i en længere periode.

Skal du til følgende lande i en længere periode, bør du lade dig revaccinere senest to uger inden afrejse:

  • Afghanistan
  • Pakistan
  • Nigeria
  • Somalia
  • Papua Ny Guinea

Årsagen til dette er, at det er påvist, at du mindsker chancen ved at blive rask smittebærer af poliovirus ved at blive revaccineret mod polio, hvis det er over et år siden sidste poliovaccine.

På den måde undgår du bringe virussen ud af de ramte lande, og hjem til Danmark, som ikke har haft et tilfælde siden 1976. Find din nærmeste klinik, og book tid online nu.

Sådan behandler du polio
Bliver du smittet med polio, er der ikke nogen medicinsk behandling af polio. Dog er det vigtigt at behandle de mulige komplikationer, der kan opstå i forbindelse med sygdommen. I sjældne tilfælde kan vejrtrækningsmusklerne blive ramt, og her kan det blive nødvendigt med kunstig vejrtrækning.

En fysioterapeut kan samtidig hjælpe dig med at genvinde din bevægelighed og muskelfunktion ved styrke-og koordinationstræning, hvis du er blevet ramt af muskellammelse som følge af sygdommen.

 

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 24-04-2023
Næste redigering d. 26-10-2023

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk