Denguefeber-vaccine er udsolgt – få besked, når den er på lager igen. Skriv dig op her!

Vacciner

MFR vaccine (mæslinger, fåresyge og røde hunde )

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

Er du ikke blevet vaccineret med MFR-vaccinen, eller har du et barn, der snart skal? Så bestil tid hos en af Danske Lægers Vaccinations Services klinikker, og få livslang beskyttelse.

Når du får vaccinen, er du beskyttet mod sygdomsudbrud af mæslinger, fåresyge og røde hunde. Du undgår også mulige komplikationer eller infektioner, som kan være smertefulde. Vil du gerne vide mere om sygdommene og vaccinen? Så læs med herunder.

Vaccinen gives i henhold til det danske børnevaccinationsprogram fra 12 måneders alderen.

Vaccinen kan under særlige omstændigheder gives til spædbørn fra 9-måneders alderen.

Ikke-immune voksne, primært personer født efter 1974, bør overveje at lade sig MFR-vaccinere, særligt inden rejse til områder med cirkulation af mæslinger.

Voksne kvinder som ikke har haft røde hunde, bør vaccineres mod denne sygdom. Vaccinen gives i form af en MFR-vaccination.

Vaccinen gives 2 gange i henhold til det danske børnevaccinationsprogram.

Voksne personer, som ikke er vaccineret i henhold til det danske børnevaccinationsprogram og ikke har haft sygdommene, kan også vaccineres. Voksne fra 18 år skal kun have én vaccination.

Begrænset beskyttelse mod mæslinger kan opnås ved vaccination op til 72 timer efter udsættelse for smitte.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber over 38,50C, bør vaccinationen udskydes.

Personer som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen.

Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne f.eks. æg.

Personer vaccineret med anden levende vaccine inden for de seneste 4 uger.

Personer, der er behandlet med blodtransfusion eller gammaglobulin (koncentrat af antistoffer) inden for de seneste 6 måneder, dog 8 måneder ved i.v. indgift.

Personer med nedsat immunforsvar (enten medfødt, pga. sygdom eller immunsvækkende behandling).

I tvivlstilfælde henvises til egen læge.

Vaccinen må ikke gives til gravide, og graviditet bør undgås én måned efter vaccination.

Amning: erfaring savnes.

Der henvises til egen læge

Livslang

Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed, feber og udslæt.

For yderligere detaljer henvises til produktresuméet.

Hvem kan få MFR-vaccinen mod mæslinger og andre sygdomme?

Fåresyge-vaccinen er en del af MFR vaccinen, og som du kan få med børnevaccinationsprogrammet. Det er er et program og tilbud til børn, hvor børn kan få gratis vaccinationer mod 10 infektionssygdomme.

MFR gives i børnevaccinationsprogrammet, når barnet er 15 måneder og 4 år. Den første vaccine kan gives som en del af Børnevaccinationsprogrammet fra barnet er fyldt 12 måneder.

Hvis man i forbindelse med en rejse, hvor risikoen for smitte med eks. mæslinger er højere end i Danmark, kan det i visse tilfælde være en dog idé, at få en tidlig vaccine fra barnet er fyldt 9 måneder (i særlige tilfælde fra 6 måneder). En tidlig vaccine givet før barnet er fyldt 12 måneder tæller ikke med i Børnevaccinationsprogrammet og barnet skal derfor stadig gennemføre 15 måneders og 4 års vaccination.

MFR-vaccination givet før 12 måneder er selvbetalte vacciner.

Derudover bør ikke-immune voksne og særligt kvinder, der ikke har haft røde hunde, også blive vaccineret. Vælger du at blive vaccineret mod røde hunde, bliver det givet i form af en MFR-vaccination.

Bliv beskyttet mod mæslinger, røde hunde og fåresyge
Fåresyge-vaccinen er del af MFR-vaccinationen, som beskytter dig mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. MFR-vaccinationen er også kendt under navnet “paraply-vaccinen,” fordi den dækker over flere vacciner.

  • Mæslinger: Det er en børnesygdom, som giver forkølelsessymptomer, feber og udslæt, og er forårsaget af en mæslingevirus. Hvis dit barn bliver smittet med mæslinger, er der ingen behandling mod den, men de fleste bliver raske efter en til to uger.
  • Røde hunde: Det er ligesom mæslinger en børnesygdom, der viser sig ved udslæt, feber og rødme i øjne og i hals. Du får røde hunde via en virus, der hedder rubella, som smitter gennem nys, hoste og tæt kontakt. Der er ingen behandling mod røde hunde, men sygdommen går efter i sig selv efter fem til 10 dage.
  • Fåresyge: Virusinfektionen kan vise sig i spytkirtlerne, bugspytkirtlen, testiklerne og en sjælden gang i hjernehinden. Kirtlerne kan blive ømme og hævet, samtidig med du har smerter. Fåresyge bliver overført via hoste, nys og fysisk kontakt. Der er ingen behandling af fåresyge, men du kan i værste fald tage smertestillende. Hævelsen af kirtlerne kan vare op til 10 dage, og mænd kan risikere at blive sterile.

Kan gravide få MFR-vaccine?
Er du gravid, så bør du vente med at få MRF-vaccinen. Årsagen er, at MFR-vaccinen bliver betragtet som en levende vaccine, og du kan derfor ikke modtage den, hvis du er gravid. Der er nemlig en frygt for, at barnet kan blive smittet med sygdommene, som vaccinen beskytter mod. Hvis du ønsker at blive gravid, og samtidig gerne vil lade dig vaccinere med MFR-vaccinen, så bør du vente med at prøve at blive gravid før en måned efter vaccinationen.

Er mæslinger, røde hunde og fåresyge farlige?
Både røde hunde og fåresyge er forholdsvis ufarlige sygdomme, mens mæslinger er den mest alvorlige hos børn. Mæslinger kan medføre hjernebetændelse, og kan samtidig give hjerneskade og dødsfald.

Hvis en ikke-vaccineret kvinde bliver smittet med røde hunde under graviditeten, så kan det have alvorlige konsekvenser for barnet. Her kan barnet blive født med blandt andet:

  • Hjerneskade
  • Døvhed
  • Hjertefejl
  • Grå stær

Så er du kvinde i den fødedygtige alder, og ønsker børn i fremtiden, så bør du få MFR-vaccinen. På den måde behøver du ikke bekymre dig om at blive smittet, eller at dit barn bliver smittet.

 

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 24-04-2023
Næste redigering d. 26-10-2023

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk