Denguefeber-vaccine er udsolgt – få besked, når den er på lager igen. Skriv dig op her!

Vacciner

Influenza-vaccine

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

Er du træt hvert år at være sengeliggende i flere dage på grund af slem influenza? Så bestil tid hos en af Danske Lægers Vaccination Services klinikker, og bliv vaccineret mod influenza.

For mange folk er influenza bare en sygdom, vi skal have overstået. Men hvis du har dårligt helbred herunder for eksempel et dårligt hjerte eller lungesygdom, så kan den i værste fald være livstruende. Er du i den kategori eller over 65 år, så anbefaler vi, du får influenza vaccine. Vi har klinikker i hele landet. Klik ind på vores hjemmeside, og book tid hos din nærmeste klinik nu.

Vaccination anbefales til personer med risiko for udvikling af komplikationer ved influenza. Endvidere anbefales vaccination af personer over 65 år.

Vaccinen gives ved influenzasæsonens begyndelse (oktober-november). Vaccination kan forebygge influenza, men da virus ikke er identisk hver sæson, er det nødvendigt at blive vaccineret hvert år.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes. Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen. Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne (f.eks. æg). Børn under seks måneder.

Gravide og ammende kan normalt vaccineres.

Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed og feber.

Hvornår kan du blive vaccineret mod influenza?
Du kan blive vaccineret mod influenza, når influenzasæsonen begynder, som er mellem oktober og november. Når du får influenza vaccinen er du beskyttet mod influenza i et år. Da influenzavirussen ikke er identisk hver sæson, så er det nødvendigt at vaccinere hvert år for at forebygge den.

Hvem skal have influenza vaccinen?
Du bør tage influenza vaccinen, hvis du har risiko for at udvikle komplikationer ved influenza. Lider du af en hjerte-eller lungesygdom, så er det en god ide at tage influenza vaccinen, da det ellers kan medføre alvorlige komplikationer for dig, og du kan i værste fald dø af det. Hvis du er over 65 år, råder vi dig ligeledes til at tage influenza vaccinen. Ældre er nemlig i højere risiko for svækket immunforsvar.

Få influenza-vaccine som gravid
Er du gravid, har du en øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza. Derfor bør du overveje at få en influenza vaccine. En undersøgelse viser nemlig, at gravide i andet og tredje trimester kan udvikle komplikationer ved influenza. I sjældne, men værste tilfælde, kan komplikationerne medfører abort eller for tidlig fødsel.

Hvis du tager imod influenza vaccinen som gravid, så bliver dit barn samtidig beskyttet af dine antistoffer i den første tid efter fødslen. Du behøver derfor ikke være bekymret for, om du kommer til at smitte dit nyfødte barn med influenza.

Hvad er influenza?
Influenza er en infektionssygdom, som er forårsaget af en meget smitsom influenzavirus. Influenza har samtidig tre forskellige typer:

  • Type A
  • Type B
  • Type C

Type A influenza er den mest hyppige, og det er også den med de kraftigste symptomer, mens type B er lidt mildere, og type C den mildeste. Influenzasæsonen er typisk i vinterhalvåret. Bliver du ramt af influenza, varer det typisk mellem tre til fem dage, men du kan opleve øget træthed efterfølgende.

Symptomerne på influenza
Der er forskellige symptomer på influenza, men de mest hyppige er:

  • Feber
  • Hovedpine
  • Ømme muskler
  • Træthed
  • Tør hoste og øm hals

Bliver du smittet med influenza, kan du få mellem 38 og 40 i feber. Influenza er en virussygdom, og du kan derfor ikke blive behandlet med penicillin. Det bedste, du kan gøre, er i stedet at holde dig i ro og få masser af væske.

Sådan smitter influenza
Influenza er meget smitsom, som smitter gennem luften via næsen, halsen eller lungerne. Du kan også sagtens bære smitten videre til andre, før du selv får symptomer. Derfor er der en grund til at være forsigtig, hvis du har været i samråd med én, der har udvist symptomer på influenza. Yngre børn kan ligeledes stadig smitte flere dage efter, de er blevet raske.

 

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 30-11-2023
Næste redigering d. 26-10-2024

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk