Vacciner

HPV

Denne vaccination kræver flere doser. Læs mere under vaccinationsdosis

For at booke tid til denne tryk på Book en tid, vælg klinik og derefter under Behandlingstype vælger du Bestillings- og øvrige vacciner, derefter vælges dag og tidspunkt. I kommentarfeltet bedes du skrive hvilken type vaccination du bestiller tid til. For at vi kan være sikre på at have vaccinerne hjemme i den klinik du bestiller tid til, bedes du bestille en tid minimum 14 dage fra dags dato.

Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

HPV-vaccination forebygger forstadier til kræft, som er forårsaget af visse HPV-typer. Kræft kan ligesom andre kræftformer i værste tilfælde være dødelige og meget smertefulde, hvis de bliver opdaget for sent.

Hos Danske Lægers Vaccinations Service har vi klinikker i hele landet, hvor du kan komme og blive vaccineret mod HPV. Bestil tid online hos din nærmeste klinik.

Vaccination mod HPV kan anvendes til forebyggelse, herunder forebygge forstadier til kræft og cancerformer, der rammer cervix (livmoderhalsen), vulva (skedeåbningen), vagina (skeden) og anus (endetarmsåbningen) forårsaget af visse HPV-typer samt kondylomer (kønsvorter).

Vaccination kan anbefales fra 9 års alderen til begge køn.

Vaccination kan anvendes forebyggende, og har ingen effekt på infektion eller sygdom, der allerede er tilstede.

Fra 9 år og til og med 14 år gives en grundvaccination bestående af 2 doser. Minimumsinterval mellem doserne er 5 mdr. og vaccinationsserien skal være afsluttet inden for 13 måneder. Hvis dette interval overskrides, skal en tredje dosis gives.

Fra 15 år gives en grundvaccination bestående af 3 doser, der så vidt muligt skal gives inden for ét år.

Eventuelt behov for en revaccination er ikke blevet fastlagt.

Personer med overfølsomhed over for et eller flere af indholdsstofferne.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes.

Vaccination bør udsættes til graviditeten er afsluttet.

Vaccination kan gives under amning.

Ukendt, men adskillige år

De mest almindelige bivirkninger er rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, og hovedpine.

Hvad er HPV?
HPV står for Human Papilloma Virus, og du kan finde mere end 100 typer, hvor 15 af dem er kræftfremkaldende. Vaccination mod HPV bliver anvendt til forebyggelse af særligt forstadier til kræft og andre cancerformer, der rammer følgende:

  • Livmoderhalsen
  • Skedeåbningen
  • Skeden
  • Endetarmsåbningen

Kræften i disse områder bliver forårsaget af visse HPV-typer og kønsvorter.

HPV vaccination er en del af det danske børnevaccinationsprogram og bliver tilbudt til børn i alderen 12 til 17 år.

Hvem kan blive vaccineret mod HPV?
Det er både piger og drenge i alderen 12 til 17 år, der kan blive vaccineret mod HPV. Vaccination er med til at forebygge og beskytte mod alvorlige kræftformer som livmoderhalskræft. Men HPV-vaccination forebygger også kræftformer, der kan ramme mænd. Derfor bliver drenge også blive tilbudt en gratis HPV-vaccination på ligesom piger.

Børn, der er under 15 år, skal have to doser for at være fuldt beskyttet. Doserne bliver givet med et interval på fem måneder. Mens børn over 15 år skal have tre doser i måned to og seks efter første vaccination. Det vil sige, at når de fået første stik, skal de således have næste dosis efter to måneder og den sidste dosis efter seks måneder.

Er du voksen og endnu ikke vaccineret mod HPV, kan du sagtens bestille tid online til din nærmeste klinik, og betale for vaccinationen.

Hvilke bivirkninger giver HPV-vaccinationen?
Ligesom med andre vaccinationer, kan du også få milde bivirkninger ved HPV-vaccinationen, som går over igen. Nogle af symptomerne er følgende:

  • Rødme
  • Hævelse
  • Ømhed på injektionsstedet
  • Hovedpine

Ligeledes har vaccinationen ingen effekt på infektion eller sygdom, der allerede er til stede. Derfor skal du ikke bekymre dig om dette. Det er uvist hvor lang beskyttelsestid der er, men det er påvist, at den beskytter i adskillige år.

Vi anbefaler dog stadig, at du går til regelmæssige tjek for livmoderkræft, da der ikke er beviser eller garanti for, hvor længe HPV-vaccinationen holder.

Kan du blive HPV-vaccineret som gravid?
Er du gravid eller ammer, så anbefaler vi ikke, du bliver vaccineret mod HPV før endt graviditet. Du kan godt blive vaccineret mod HPV, mens du ammer. Er du blevet vaccineret, uden du vidste, mens du var gravid, så er der intet, der tyder på, du bør være nervøs.

Et nyt stort dansk studie fra Afdeling for Epidemiologisk Forskning viser nemlig, at HPV-vaccination ikke er forbundet med en øget risiko for spontan abort, dødfødsel eller misdannelser.

 

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 24-04-2023
Næste redigering d. 26-10-2023

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk