Hvad er kolera?
Kolera er en sygdom, der kan give akut diarré, som bliver forårsaget af bakterien kaldet Vibrio Cholerae.
Kolera forekommer i epidemier i tropiske lande og særligt i det sydlige Asien, hvor der er et stort antal af mennesker, der er samlet på et lille område. Er du blevet smittet, kan der gå mellem 12 timer til fem dage, før sygdommen bryder ud.
Har du kolera, kan du også lide et stort væsketab, lav mængde blod og øget indhold af syre i blodet, som er dødeligt, hvis det ikke bliver behandlet hurtigt. Får du derimod den rette behandling med væske, er dødeligheden ved kolera lav.
Hvordan smitter kolera?
Bakterien Vibrio Cholerae bliver udskilt med afføringen. Hvis bakterien kommer i kontakt med drikkevand, får bakterien mulighed for at smitte mennesker.
Bakterien kan ligeledes blive spredt gennem fødevarer, hvis folk ikke vasker deres hænder ordentligt efter at have været på toilettet. Kolera kan blandt andet blive spredt gennem fisk og skaldyr fra forurenet vand, idet skaldyr filtrerer meget vand, hvor bakterien er i.
Folk skal være smittet med en vis mængde af bakterien, før de bliver syge. Men forekommer bakterien i mad eller vand, hvor den får lov til at formere sig, kan den udgøre en risiko.
Hvad er symptomerne på kolera?
Ved smitte med kolera, producerer bakterien et giftstof, som gør, at tarmen udskiller store mængder vand og salte. Det viser sig også ved at smittede pludselig får kraftig og hyppig vandig diarré på op til 1 liter per time.
Fra du er smittet til du viser symptomer kan der gå mindre end to dage, men de kan også først forekomme fem dage senere. Et af de begyndende symptomer er mavesmerter og let feber. Efter noget tid, får de smittede symptomer som:
Hvem bør få koleravaccine?
Du kan forebygge kolera er ved at lade dig vaccinere mod den. Vaccinen har en beskyttelsestid på to år, og du skal have vaccinen senest tre til fire uger før afrejse. Du skal indtage koleravaccinen oralt to gange med en til to ugers mellemrum.
Da kolera er sjældent blandt turister, bliver de som regel kun tilbudt til nødhjælpsarbejdere, der skal opholde sig og leve et sted, hvor systemet ikke er velfungerende, og risikoen for kolera er stor.
Hvilke vaccinationer skal du have?
Skal du ud at rejse, og er du i tvivl om, hvilke vaccinationer vi anbefaler til din næste destination? På vores hjemmeside har vi en oversigt over, hvilke vaccinationer, vi anbefaler, du skal have afhængigt af, hvilket land du skal rejse til.
Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 24-04-2023
Næste redigering d. 26-10-2023